NOI suntem Programe Articole Servicii Consultanta Noutati - Stiri Media aCum ajutam
Contact Parteneri CES & CESE Resurse Formare Productii Galerie 2%
Contul meu
Romana English RSS


Romania, locul al doilea in Uniunea Europeana privind riscul de saracie si excluziune sociala
[22.10.2015]

Romania se afla pe locul al doilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste riscul de saracie si excluziune sociala, se arata intr-un raport al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) si UNICEF Romania prezentat, joi, intr-o conferinta de presa.
Astfel, 40% din populatia Romaniei se afla in risc de saracie si excluziune sociala, 48,5% este rata de saracie a copiilor si 17,7% este rata de saracie la populatia incadrata in munca. De asemenea, 28,9% reprezinta populatia afectata de privare materiala severa.

Potrivit raportului, cadrul legislativ actual privind contractarea serviciilor sociale atât cel care privește serviciile sociale cât și cel care vizează achizițiile publice, are o serie de limite care creează bariere în calea unei utilizări extinse a mecanismului contractării serviciilor sociale. Limitele sunt legate de aplicarea legilor în vigoare cu relevanță pentru contractarea serviciilor sociale, nevoie de reglementări suplimentare pentru Legea nr. 292/2011 și actele normative conexe, precum și la OUG nr. 34/2006 — norme metodologice.

"Cu toate limitele sale, cadrul legislativ actual permite realizarea contractării serviciilor sociale. În practică, însă, se constată că acest mecanism de finanțare a serviciilor sociale se aplică la scară redusă și acoperă un număr limitat de nevoi identificate în rândul beneficiarilor și, respectiv, un număr limitat de servicii sociale. Autoritățile locale sunt puțin stimulate să dezvolte contractarea socială în lipsa unui cadru normativ specific și clar și a unor recomandări ferme, asumate politic, privind contractarea serviciilor sociale", se arată în document.

Contractarea serviciilor sociale și grupurile vulnerabile din România sunt teme de discuție în cadrul unei mese rotunde organizată joi de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) în parteneriat cu UNICEF România.

Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Muncii, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, și o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin trei ani.

Datele oficiale arată că mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (52,2% în 2012), cel mai ridicat nivel din UE27 cu excepția Bulgariei. Riscul sărăciei și excluziunii sociale este mai mare în gospodăriile cu mulți copii (72,5% în cazul gospodăriilor cu 2 adulți și 3 sau mai mulți copii) și în cele monoparentale (60,7%).

FONPC a fost înființată în 1997 și are în componență aproximativ 100 de ONG-uri, în folosul copiilor și al comunității.

UNICEF activează în România pe baza unui acord de parteneriat semnat cu Guvernul României pentru perioada 2013 — 2017. Programul de țară menține și dezvoltă agenda legată de drepturile copilului în contextul apartenenței României la Uniunea Europeană (UE) și de expertiza și capacitatea UNICEF la nivel global, regional și local.
sursa:agerpres.roCESE - Premiile pentru societatea civilă în anul 2015
CESE - Premii in valoare de 50.000 euro
SUStinem ANGEL la Campionatul de BINE! Multumim!
Va rugam DONATI pentru CASA MAI INTAI! Multumim!
2% Bunavointa, 100% Omenie !
2% Bunavointa, 100%Omenie!
2% pentru Casa pentru 8 copii!
2% pentru oamenii fara adapost!