NOI suntem Programe Articole Servicii Consultanta Noutati - Stiri Media aCum ajutam
Contact Parteneri CES & CESE Resurse Formare Productii Galerie 2%
Contul meu
Romana English RSS
SOC/408 Fenomenul persoanelor fara adapost

Descriere:

În UE, 26% dintre cetățeni consideră că o locuință decentă este prea scumpă în societatea noastră. Este a patra motivație a societății din UE, care răspunde cel mai bine la întrebarea: „De ce sunt oamenii săraci?”  Adaposturile pentru persoane fara locuinta sunt doar solutii temporale pentru integrarea persoanelor aflate in dificultate. In avizul SOC 408-Fenomenul persoanelor fara adapost, al Comitetului Economic si Social European, Eugen Lucan, presedintele asociatiei Angel a evidentiat necesitatea ca procesul de reintegrare sa fie focalizat in principal catre identificarea unei locuinte permanente.

Abordarea conceptului "Housing First" permite identificarea unor solutii pe termen lung pentru persoanele aflate in dificultate care nu au o locuinta. In viziunea Comitetului Economic si Social European locuinta este un drept fundamental care garanteaza dreptul la viata, la sanatate, la securitate si la educatie a cetatenilor europeni. Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU garantează dreptul la condiții de viață adecvate, ceea ce include locuința, serviciile medicale și sociale. În articolul 25 alineatul (1) se menționează: „Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare”.

Parteneri:
Asociatia Ascendent, CESE

Scop:
Sa promoveze un aviz european in cadrul Comitetului Economic si Social European care sa propuna o legislatie  suportiva pentru persoanele fara locuinta care sa aiba in centrul "dreptul la locuinta" si conceptul "casa mai intai".

Beneficiari:
Persoane fara locuinta din Europa, organizatii care lucreaza cu persoane fara locuinta, cetateni europeni.

Rezultate:

  • 1 aviz SOC/408 Fenomenul persoanelor fara adapost este adoptat in plenara Comitetului Economic si Social European (În cea de-a 475-a sesiune plenară, care a avut loc la 26 și 27 octombrie 2011 (ședința din 27 octombrie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 98 de voturi pentru și 6 abțineri)
  • 1 audiere publica este realizata in cadrul CESE
  • 2 intalniri ale grupului de lucru
  • peste 5 speackeri au facut prezentari in cadrul audierii publice
  • presedinte, expert si raportor din Romania
  • un grafician roman, Vasile Gabi Grama, este ajutat sa faca o expozitie la Bruxelles in holul Comitetului Economic si Social European
  • mai multe organizatii europene sunt consultate inclusiv FEANTSA
  • avizul este diseminat catre mai multe organizatii neguvernamentale interesate din Romania si din Europa
  • peste 10 participari "folow-up" la evenimente si dezbateri pentru promovarea avizului SOC 408 la diferite institutiii europene printre care Palamentul sau Comisia UELista de fisiere atasate:

CESE - Premiile pentru societatea civilă în anul 2015
CESE - Premii in valoare de 50.000 euro
SUStinem ANGEL la Campionatul de BINE! Multumim!
Va rugam DONATI pentru CASA MAI INTAI! Multumim!
2% Bunavointa, 100% Omenie !
2% Bunavointa, 100%Omenie!
2% pentru Casa pentru 8 copii!
2% pentru oamenii fara adapost!