NOI suntem Programe Articole Servicii Consultanta Noutati - Stiri Media aCum ajutam
Contact Parteneri CES & CESE Resurse Formare Productii Galerie 2%
Contul meu
Romana English RSS
Amedamente si Cotra-aviz: SOC/478 Fabricarea, prezentarea și vânzarea tutunului și a produselor aferente

Descriere:

În conformitate cu articolul 114 din TFUE, un nivel înalt de protecție a sănătății a fost luat ca bază în momentul în care s-a ales între diferite opțiuni de politică identificate în procesul de revizuire a DPT. În acest context, propunerea urmărește să reglementeze produsele din tutun astfel încât să reflecte caracteristicile lor specifice (nicotina determină dependență) și consecințele negative ale consumului lor (cancer al gurii, gâtului și plămânilor, afecțiuni cardiovasculare, incluzând atacuri de inimă, accidente vasculare cerebrale, artere blocate, risc crescut de orbire, impotență, fertilitate redusă, impact asupra fătului nenăscut, etc.).

Au trecut mai mult de zece ani de la adoptarea actualei Directive privind produsele din tutun. În acest răstimp, au apărut multe evoluţii ale pieţei, progrese ale ştiinţei şi evoluţii internaţionale în sectorul tutunului, iar normele existente prezintă o serie de deficienţe, lipsuri şi lacune. Din acest motiv a devenit necesar ca DPT să fie actualizată şi completată. Revizuirea a fost solicitată în repetate rânduri de Parlamentul European şi de Consiliu. Deşi obiectivul general al revizuirii este îmbunătăţirea funcţionării pieţei interne, se preconizează ca cetăţenii tuturor statelor membre să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii sănătăţii publice. Revizuirea se axează pe următoarele aspecte: (1) modalitatea de reglementare a produselor care nu conţin tutun, dar care sunt în strânsă legătură cu fumatul sau consumul de tutun, cum ar fi ţigările electronice sau din plante, (2) ambalarea şi etichetarea produselor din tutun, (3) aditivii, cum ar fi aromatizanţii utilizaţi în produsele din tutun (4) vânzările la distanţă ale produselor din tutun şi (5) trasabilitatea şi caracteristicile de securitate ale acestor produse.

Raportorul, dl José Isaías RODRÍGUEZ GARCÍA-CARO, a sustinut pozitia industriei de tutun din Europa, fiind membru al Grupului 1/Angajatori. Societatea civila a urmarit sa echilibreze avizul si sa vina cu propuneri de amendamente care sa evidentieze protejarea sanatatii cetatenilor europeni.

Propunerea Comisiei EU se concentrează asupra începerii consumării produselor din tutun, în special de către tineri, luând în considerare faptul că 70% dintre fumători încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani, iar 94% înaintea vârstei de 25 de ani

Parteneri:
CESE, Asociatiile de protectia a pacientilor, ENSP.

Scop:

Sa expuna un AVIZ  al Comitetului Economic și Social European privind  Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea tutunului și a produselor aferente COM(2012) 788 final - 2012/0366 (COD)

Beneficiari:
Cetateni europeni, ONG-uri, pacienti, lucratori expusi la fumul de tutun din mediul ambiant. Grupul tinta este format din peste 650.000 de cetateni europeni care mor prematur.

Rezultate:

 • peste 25 de amendamete prezetate in Sectiunea SOC
 • consultari on-line pe: www.eugenlucan.eu/
 • 1 cotra-aviz pregatit si prezetat de Eugen Lucan
 • 2 intalniri in grupul de lucru;
 • 1 expert international din partea Grupului 3;
 • 1 audiere publica;
 • 5 consultari avute cu ENSP;
 • mai multe organizatii si institutii din Romania si din Europa sunt consultate
 • cotra-avizul este diseminat catre mai multe organizatii neguvernamentale interesate din Romania si din Europa;
 • a fost identificat in documentul  Comisiei Europene o cercetarea care afirma ca peste 70% din fumatori incep acest obicei in perioada 14-18 ai in Europa
 • 2 cotra-avize depuse in Plenara CESELista de fisiere atasate:

CESE - Premiile pentru societatea civilă în anul 2015
CESE - Premii in valoare de 50.000 euro
SUStinem ANGEL la Campionatul de BINE! Multumim!
Va rugam DONATI pentru CASA MAI INTAI! Multumim!
2% Bunavointa, 100% Omenie !
2% Bunavointa, 100%Omenie!
2% pentru Casa pentru 8 copii!
2% pentru oamenii fara adapost!